16 Δεκ 2007

Κυριακή, 16 Δεκ 2007

Βρήκα το πρωί νεκρή στο κλουβί την θηλυκιά καρδερίνα που είχα στη ζευγαρώστρα με τον αχάτη.

Χτες το απόγευμα που είχα πλησιάσει στο κλουβί για να ελέγξω είχαν έρθει και τα δυό προς το μέρος μου, με φωνούλες σαν να με καλωσορίζουν και είχα αρχίσει να σκέφτομαι ότι με συνήθισαν. Άλλαξα το κύπελλο με το νερό την ώρα που αυτή έτρωγε στην κοντινή ταΐστρα και συνέχισε να τρώει, δεν έφυγε, γυρνώντας απλά για λίγο το κεφάλι προς το χέρι μου.

Το πουλί αυτό ήταν εκτροφής (Ε1 62 07 002 Ε000), του 2007, και το είχα αγοράσει από εμπορικό κατοικιδίων πριν 25 μέρες περίπου. Είχε χρώματα ενήλικου, αλλά από το μάτι του φαινόταν ότι ήταν νεαρό πουλί. Ήταν από την αρχή πολύ ήρεμο και συμπαθητικό πουλί, αλλά σχετικά αδύνατο και λεπτοκαμωμένο. Μέχρι να φτάσει στα χέρια μου ήταν σε μικρό κλουβί μέσα στο εμπορικό. Το έβαλα από την αρχή σε εξωτερική ζευγαρώστρα και μιά μέρα μετά έβαλα και τον αχάτη, με τον οποίο τα πήγαιναν μιά χαρά και δεν είχα παρατηρήσει κανένα τσακωμό. Η ζευγαρώστρα είναι προστατευμένη, με φύλλα ακρυλικού, από τον αέρα και τη βροχή, αλλά όχι από το κρύο. Στις κρύες μέρες η εμφάνισή του πουλιού και οι κινήσεις του, μου δημιουργούσαν το άγχος ότι δεν είχε προλάβει να προσαρμοστεί στις εξωτερικές συνθήκες του κλουβιού.

Δεν είχε παρουσιάσει δείγματα αρρώστιας, δεν της είχα αλλάξει διατροφή, δεν υπήρχε (ορατό) θέμα καθαριότητας και υγιεινής και το μόνο που σκέφτομαι σαν αιτία θανάτου είναι το κρύο, αφού τη χτεσινή νύχτα η θερμοκρασία πρέπει να έπεσε μέχρι τους 3°C. Αυτή ήταν και η χαμηλότερη φετινή θερμοκρασία μέχρι τώρα. Αρκετές φορές το προηγούμενο διάστημα η θερμοκρασία ήταν σε μονοψήφια επίπεδα.

Δεν απολύμανα τη ζευγαρώστρα και ελπίζω αυτό να μην έχει επιπτώσεις στον αχάτη. Έχω περισσότερο άγχος τώρα για τα υπόλοιπα πουλιά, που είναι όλα σε εξωτερικά κλουβιά.

Sphere: Related Content

Δεν υπάρχουν σχόλια: